Game, set, match!

AFA Helsingborg, AFA Julia Malmö och AFA Hekto Stockholm har deltagit i ”det är vi som bestämmer”-nätverkets arbete, mobilisering och själva aktionerna/demonstrationerna inför och under Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel.

Vårt mål var inte enbart att manifestera ett missnöje mot matchen utan att faktiskt göra ett rejält försök att stoppa den med de medel som krävdes. Att det krävdes uppemot 1000 poliser för att säkra att matchen skulle spelas och att den tvingades att spelas inför tomma läktare visar på det hot vi alla utgör.

Precis som i Rosengård under kravallerna i december, och alla andra sammanhang där vi deltar så var det inte så att det var aktivister från oss som startade någon konflikt. Konflikten finns där redan, och alla visste att den skulle explodera den 7 mars.

I Malmö bor det det tusentals palestinier som flytt från sitt ockuperade hemland. Många har dessutom förlorat släkt, vänner och fått sina hemområden sönderbombade i det senaste israeliska attackerna mot Gaza. Att då ta hit representanter för Israel, som dessutom själva stolt betraktar sig som ambassadörer för sitt land, för att spela tennis är inget annat än en spottloska i ansiktet på alla palestinier som flytt. Att överhuvudtaget ha något som helst utbyte med den rasistiska staten israel är ett hån mot den arbetarklassen i Palestina som varje dag lider under förtrycket. Därför agerade vi i samarbete med de palestinier som var där för att försöka stoppa matchen.

Vi lyckades genomföra en massiv demonstration, en mäktig solidaritetshandling där vi med de medel vi hade tillgång till gjorde ett rejält försök att komma förbi polisens kedjor för att nå vårt mål, Baltiska Hallen för att stoppa matchen. Vi skapade med andra marginaliserade grupper ett utrymme där vi gemensamt kunde agera och sätta spelreglerna, och bygga ett samarbete med lokala Malmöungdomar som kommer att stärka vår rörelse. Vi lyckades även skapa en så pass hotfull och kostsam situation att det troligen kommer dröja innan Malmös politiker vill förlägga ett sådant arrangemang i Malmö igen och förhoppningsvis lär sig samtliga kommuner av detta. För det kommer kosta att samarbeta med sioniststaten Israel…

Vi vill rikta ett stort tack till alla som jobbat med förberedelserna inför matchen och framför allt en stor eloge till alla som deltog i lördagens demonstration. You rock!

Vi ses på gatorna snart igen.
Kanske redan den 17:e mars. Då är det rättegång med en nazist från Helsingborg som målsägande i Malmö och vi behöver din hjälp med att visa att nazister inte är välkomna var de än dyker upp. Vi samlas 08.30 utanför hovrätten i Malmö.

// AFA Helsingborg, AFA Julia Malmö, AFA Hekto Stockholm

denna text har tidigare publicerats på antifa.se

Annonser

10 kommentarer

 1. Anser ni att det var riktigt att bryta mot den överenskommelse som gjorde att ni tilläts delta i demonstrationen, att det var rätt att bryta mot den diciplin som gällde – maskeringsförbudet, att det var rätt att trotsa uppmaningar från den valda demonstrationsledningen och att det var rätt att bruka våld mot demonstrationsvakter?

  I så fall varför?

 2. Vilken överenskommelse syftar du på? Vårt block, eller snarare ”Det är vi som bestämmer”-nätverket, gick redan innan lördagen ut öppet i media vad vi skulle göra, att vi skulle bryta oss ur och försöka ta oss in och stoppa matchen. Det gjorde vi också, men med tusen poliser i vägen (vilket vi också kände till innan) så kunde nog du också räkna ut att det inte skulle bli någon dans på rosor.

  Maskeringsförbudet var en uppmaning, vi har inget generellt maskeringsförbud i Sverige och vi tänker inte bakbinda oss själva för att göra dem nöjda som ändå aldrig hade någon avsikt att faktiskt stoppa matchen.

  På samma sätt: om partivänstern, som annars är så snabba med att spela icke-våldskortet, tar till våld mot oss eller några av våra kamrater, så reagerar vi på det – vilket är helt självklart.

  För oss var prio nummer ett i lördags att stoppa matchen, att visa att vi menade allvar och utmana det sociala samförståndet. Stoppa Matchen-nätverket ville hellre festa och dansa, och det är väl fair enough för oss, men de ska ge fan i att bruka våld mot oss eller agera poliser.

  Om vi nu säger oss ha ett gemensamt mål så låt oss arbeta för att uppnå det, med de medel och taktiker vi själva väljer. Partivänstern spelar bara reaktionen rakt i händerna genom att attackera oss.

 3. Att försöka stoppa matchen med våld är en sak, men att delta i en demonstration och sedan bryta mot demonstrationsledningens bestämmelser och dessutom angripa demonstrationsvakter visar på den oorganiserade bunt anarkister ni är.

  Jag delar er frustration mot polisen som bland annat inte drar sig från att skydda nazisternas manifestationer. Jag håller med om att vänsterpartiet är ett dött kort, men jag hoppas ni inte buntar in Kommunistiska Partiet i ”Partivänstern” så mycket som KP jobbat genom åren för det fria palestina och fortfarande är de enda i vänstersverige som har en konkret analys av situationen och jobbar därefter. Om ni önskar uppnå samma resultat får ni ta er i kragen och sluta larva runt som ett gäng pubertala fyllon. Ta lärdom av historien!

 4. Dumma, fula, skabbiga, äckliga jävla kommunist!

 5. seriöst kolla på dig kolla på din uppväxt vad har du att klaga på jag kommer från ett land i spillror. jag har ett jobb jag har respekt från min omgivning. jag upplever rasism dagligen mitt land har blivit koloniserat splittrat you name it. men jag går inte ut och slåss för det. man kan förändra världen ändå utan att hjälpa den makten som ni försöker motarbeta. allt vad ni gör förgiftar ni. kom inte och säg att ni gör nån nytta. gå och utbilda er i ekonomi juridik säg ingenting till nån och förändra världen sakta istället innefrån. men nej ni ska istället kriga mot svenska poliser som ni vet inte tar livet av er till skillnad från det landet jag kommer ifrån. försök spinna detta du för att du vet att du kommer inte nånstans i det verkliga livet så du klänger fast vid nått du tror på. jag ser ingen skillnad på dig och en förvirrad liten nazist skit för att ni kommer en dag alla växa upp och försöka skaffa ett radhus och glömma alla dem i gaza rosengård etc. jag håller med er men jag tycker synd om er pga er brist på verklighetsförankring.

 6. Hej Oscar,

  Vi upphör aldrig att förvånas över er kommunisters ödmjuka självbild när ni påstår att ni är ”de enda i vänstersverige som har en konkret analys av situationen och jobbar därefter”. Vi tror dock att det krävs helt andra metoder än sång, dans och ”folkfester” om man vill motarbeta fascistiska (läs i detta fall kapitalistiska imperialistiska )tendenser.

  Sen är det intressant att ni tror er ha något slags tolkningsföreträde i Palestinafrågan för att ni jobbat i ett stort nätverk och arrar en demo. Som du mycket väl vet gick vi långt innan den 7 mars ut med vad vi skulle göra, med vår taktik så att säga. Och vi tilläts utan vidare gå med i demonstrationen. Allt annat är svammel från er och resten av partivänsterns sida. Därför blir det så löjligt när ni whinar så mycket efteråt om de hemska svartklädda som mer eller mindre ”kuppade” sig in i er demo när ni i själva verket bjöd in oss.

  Vadf demovakterna beträffar så angrep vi inte dem. Det var några av era demovakter som försökte spela poliser och överskred sitt mandat ganska kraftigt. Och då försvarade vi oss. Det där vet du också så lägg av och tramsa.

  Vad är det vi ska ”lära av historien” egentligen? ”Vi läste Lenin och Stalin, och angrep akademikernas reformism…osv” eller? Ja, ett parti som saluför böcker av Stalin på sitt bokbord måste ju verkligen sägas ha tittat djupt i historieböckerna.

  Ha re

  /Afa julia

 7. Att ni angrep demonstrationsvakter är något ni aldrig kommer att få tillfälle att glömma. Ni lika lite som era ”vänorgaisationer”.
  Och att ert angrepp på något vis skulle ha varit befogat bygger den synnerligen liberala illusionen att ni både skulle få bryta mot demonstrationens beslutade regler, lämna demonstrationen för att genomföra en provokation – en maskerad till de tillresta medias tröst – och sen dessutom åter släppas in som om ni vore legitima deltagare.

 8. Fred Torssander

  leker man polis så får man skylla sig själv det var ingen som tvingade demo`vakterna`värdarna att springa fram o rycka samt slita i folk om det är för varmt stick då ut från köket

 9. ”den synnerligen liberala illusionen”? Vad yrar du om? vi försöker ta ert nätverks paroll på allvar (om att faktiskt ge det ett ärligt försök att stoppa matchen) och då blir vi angripna av ert nätverks privatsnutar i gula västar.

  Som du vet var vi inbjudna att delta i demon på de premisser vi lagt redan innan, att vårt block skulle bryta sig ut och försöka ta oss in på arenan. Så lägg ner de där fåniga efterhandskonstruktionerna om att vi skulle ha brutit mot några regler.

  Och maskeringsförbud? Kamma er för fan. Vilka tror ni att ni är?

  Om ni ska jobba med konfliktfyllda politiska frågor får ni lära er en viktig sak: ni kan aldrig kontrollera stora folkmassor och få dem att göra som ni vill. Ni kan aldrig tygla människors spontana vrede. Sluta för guds skull med att med er upphöjda, kommunistiska självgodhet försöka säga åt människor hur de ska reagera. Dynamiken i de sociala konflikterna kommer ni aldrig kunna kontrollera. Så lägg ner Partiet och anslut er till Myllret istället.

  mvh

  /Afa Julia

 10. Det barnsligt spelade allvaret i ert så kallade ärliga försök att handgripligen stoppa matchenion framgår – liksom er oförmåga att tillämpa både demokrati och disciplin samt ert taktiska storhetsvansinne och frånvaron av politik – i den intervju ni beviljat Yelah.
  Det som återstår är bara er provokation till fördel för media och att ni dessutom utövade våld mot demonstrationsvakter.
  Fast att ni beskriver demonstrationsvakterna som ”privatsnutar” gör er inställning ytterligare något klarare.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s